Tvornica pogrebne opreme je najmlađa radna jedinica unutar JKP Gradska groblja d.o.o. Visoko. Svoje poslovanje je započela 1992. godine, a u situaciji totalne blokade Bosne i Hercegovine usljed agresije i prekida poslovnih odnosa sa tadašnjim renomiranim proizvođačima pogrebne opreme ("Menina" Kamnik - Slovenija, "Palma" Zagreb - Hrvatska, "Usluga" Bačka Topola - Srbija, itd.).

Započevši svoj rad kao zanatska radionica, sa veoma skromnim kapacitetima i mogućnostima, današnja Tvornica pogrebne opreme je locirana u krugu industrijskih postrojenja u "Slobodnoj zoni" Visoko u Topuzovom polju i opremljena je sa savremenim mašinama za finalnu obradu drveta, kako za proizvodnju pogrebne opreme, tako i za izradu građevinske stolarije, drvene galanterije i slično.

 

Također, osim mašina za finalnu obradu, posjeduje i brentu za prorezivanje oblovine - trupaca, sušare za sušenje drvene građe, te najsavremeniju lakirnicu.

Proizvodni program ove radne jedinice obuhvata:
čproizvodnju mrtvačkih sanduka za odrasle i      za djecu;
čproizvodnju tabuta i naslona (jama-tahti);
č proizvodnju nadgrobnih oznaka;
č proizvodnju tapecirunga i pokrova.

U svojoj proizvodnji ova radna jedinica koristi sve vrste drveta, a zavisno od zahtjeva kupaca.

Osim na tržištu Bosne i Hercegovine, a zbog zavidnog kvaliteta i prihvatljivih cijena, u proteklim godinama su uspostavljeni poslovni odnosi sa nizom ino-kupaca, te su naši proizvodi uspješno plasirani na tržište Njemačke, Francuske, Grčke, Srbije i Makedonije.

U okviru ove radne jedinice se nalazi i krojačnica koja vrši izradu svih vrsta pokrova i tapecirunga za sve artikle mrtvačkih sanduka.

Pri kupovini naših proizvoda, zavisno od količine, vrši se i prijevoz na odredište kupca, a odobrava se i određen popust na veleprodajne cijene proizvoda.

Sve na jednom mjestu - naše je geslo!